YÜZDE PROBLEMLERİ 7.Sınıf Çözümlü Sorular

AskinElibol

Öğretmen
13 Ara 2020
15,387
20
38
Soru 17.Sınıf Matematik Yüzde Problemleri Çözümlü Sorular
KDV'siz fiyatı 80 TL olan bir ürünün %8 KDV'li fiyatı kaç TL'dir?

A) 86 B) 86,4 C) 90 D) 94,6

İlk önce 80 TL'nin %8 Kdv sini hesaplayalım.
c1.png
KDV'li fiyatı = 80 + 6,4 = 86,4 TL
Doğru Cevap B

Soru 2
% 30 indirimli olarak 280 TL'ye satılan bir cep telefonunun indirimden önceki fiyatı kaç TL'dir?

A) 400 B) 420 C) 440 D) 460

%100 − %30 = %70 ( ürün gerçek fiyatının %70'ine satılmıştır)
c2.png

Doğru Cevap A

Soru 3
Elif 220 sayfalık bir romanın ilk gün 11 sayfasını okuyor. Elif ilk gün romanının yüzde kaçını okumuştur?

A) 15 B) 10 C) 8 D) 5

(220 de 11 sayfa, yüzde kaç?)
c3.png
220.x = 11 . 100
220x = 1100
x = % 5
Doğru Cevap D

Soru 47.Sınıf Matematik Yüzde Problemleri Çözümlü Sorular
400'ün % 22 eksiği kaçtır?

A) 300 B) 312 C) 324 D) 340

340
c4.png
400 − 88 = 312
Doğru Cevap B

Soru 5
% 30 karla 52 TL'ye satılan bir pantolonun maliyet fiyatı kaç TL'dir?

A) 36 B) 38 C) 40 D) 42

Kar elde edildiği için topluyoruz.
%100 + %30 = % 130
c5.png
130.x = 52.100
130x = 5200
x = 40 TL
Doğru Cevap C

Soru 6
Etiket fiyatı 300 TL olan bir ürünün %20 indirimli satış fiyatı kaç TL'dir?

A) 180 B) 200 C) 220 D) 240

c6.png
İndirimli fiyatı = 300 − 60 = 240 TL
Doğru Cevap D

Soru 77.Sınıf Matematik Yüzde Problemleri Çözümlü Sorular
Bir komisyoncu % 8 komisyonla sattığı bir konuttan 5600 TL komisyon alıyor. Bu konutun satış fiyatı kaç TL'dir.

A) 60.000 B) 65.000 C) 70.000 D) 75.000

c7.png
8.x = 5600 . 100
8x = 560000
x = 70.000 TL
Doğru Cevap C

Soru 8
Bir kırtasiyeci içinde 1000 adet kalem bulunan bir koli kalemi 700 TL'den alıp % 40 karla satıyor. Kalemlerden bir tanesinin satış fiyatı kaç TL'dir?

A) 0,80 B) 0,98 C) 1,10 D) 1,15

c8.png

Doğru Cevap B

Soru 9
Etiket fiyatı 80 TL olan bir ceket %30 iskonto ile kaç TL'ye satılır?

A) 52 B) 54 C) 56 D) 58

c9.png
İndirimli (iskontolu) satış fiyatı= 80 − 24 = 56 TL
Doğru Cevap C

Soru 107.Sınıf Matematik Yüzde Problemleri Çözümlü Sorular
%40 zararla 36 TL'ye satılan bir mal %30 karla kaç TL'ye satılır?

A) 78 B) 84 C) 88 D) 94

%100 − %40 = %60
c10.png
60.x = 36.100
60x = 3600
x = 60
Şimdi %30 karlı fiyatını bulalım.
c10-2.png
60 + 18 = 78 TL
Doğru Cevap A

Soru 11
Aylık kazancının % 10 unu biriktiren Ali yılda 600 TL biriktirebilmektedir. Ali'nin aylık kazancı kaç TL dir?

A) 500 B) 600 C) 1000 D) 1200

Bir yıl 12 ay olduğuna göre;
Bir ayda ne kadar biriktirdiğini bulalım:
600 ÷ 12 = 50 TL
Aylık kazancının %10 u 50 TL olduğuna göre;
50 ÷ 10 = 5
5 x 100 = 500 TL dir.
Doğru Cevap A

Soru 12
Bir komisyoncu 1100 TL lik bir ürün için 55 TL komisyon almıştır. Komisyoncunun aldığı komisyonun yüzdesi kaçtır?

A) 10 B) 8 C) 5 D) 3

Orantıyı oluşturalım:
cevap12.png
1100.x = 55 . 100
1100x = 55000
x = 5 tir.
Doğru Cevap C

Soru 13
Hız kurallarına uymadığı için trafik cezası alan Hasan peşin ödeme yaparsa %25 indirim uygulanacaktır. Buna göre 116 TL para cezasını peşin ödeyen Hasan kaç TL ödeme yapmıştır?

A) 29 B) 87 C) 93 D) 135

%25 bir bütünün çeyreğidir. Yani ¼ üdür.
Bu durumda 116 TL nin çeyreğini bulalım:
116 ÷ 4 = 29 TL
Şimdi de 29 TL indirim uygulayalım:
116 - 29 = 87 TL öder.
Doğru Cevap B

Soru 14
40 TL satış fiyatı olan bir kazak %15 İndirime girmiştir. İndirimli fiyatı kaç TL dir?

A) 55 B) 50 C) 45 D) 34

Soru 15
soru15
Yukarıdaki tabloda bir ürünün farklı miktarlardaki fiyatları verilmiştir. Hangi ürünü almak daha karlıdır?

A) K B) L C) M D) N

Ürünlerin birim fiyatlarını hesaplayıp karşılaştıralım:

K → 9 ÷ 2 = 4,5 TL
L → 5 ÷ 1 = 5 TL
500 gr yarım kilogram olduğu için, 1 kg ını bulmak için 2 ile çarparız.
M → 3 . 2 = 6 TL
N → 12 ÷ 4 = 3 TL
3 < 4,5 < 5 < 6 olduğuna göre en uygun birim fiyatı olan ürünü almak daha karlıdır.
En karlı ürün N ürünüdür.
Doğru Cevap D