Dilekçe Nasıl Yazılır? Adım Adım Açılama ve Örnekler

askinelibol

Öğretmen
24 Ara 2023
188
0
16
Bir isteği bildirmek için yazılıp resmi veya özel kuruluşlara gönderilen
yazılara dilekçe denir. Dilekçeler kurum ve kuruluşlara yazılır, özel şahıslara yazılamaz.

Bu yazıda dilekçe nasıl yazılır, dilekçede ad-soyad ve tarih nereye konulur, önce imza mı yoksa ad-soyad mı yazılır? Sorularına cevap bulacaksınız. Aşağıda hazırladığımız dilekçe rehberini adım adım takip ederek kurallara uygun iyi bir dilekçe yazabilirsiniz.

1.Adım: Dilekçe Hangi Kağıda Yazılır?​

Dilekçeler beyaz çizgisiz A4 kâğıda yazılır.

2.Adım: Dilekçe Yazımında Hangi Renk Kalem Kullanılır?​

Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanılmalıdır; kurşun kalem kullanılmamalıdır. Bilgisayarda yazılan dilekçeler siyah renkte olmalıdır.

3.Adım: Dilekçe Başlığı Nasıl Olmalıdır?​

Dilekçelerin başında, başvurunun yapıldığı makamın adı bulunur. Hitap edilen makamın adı büyük harflerle yazılmalıdır. TDK’nin yazım kılavuzunda belirttiği üzere kurum ve kuruluş adlarına getirilen ekler kesme işaretiyle ayrılmamalıdır.

Doğru Yazım Örnekleri


image.png
Dilekçe Başlığı Nasıl Olmalıdır
Dilekçe Başlığı Nasıl Olmalıdır

4.Adım: Dilekçe Metni Nasıl Olmalıdır?​

Metin kısmı, dilekçenin asıl kısmını oluşturur. Dilekçe metnine başlarken varsa ilk olarak dilekçeyi yazan kişinin kurumla olan ilişkisi bağı aktarılır yani kişi tanıtılır. Genel dilekçelerde, önce sorun (durum) aktarılır ve daha sonra talepte bulunulur. Dilekçelerde istek ve dilekler, yalın ve açık bir biçimde belirtilmeli, söz uzatılmamalıdır.

Metnin sonunda bir satır boşluk bırakılarak bilgilerinize arz ederim, gereğinin yapılmasını arz ederim ya da gereğini arz ederim gibi bir ifade ile dilekçenin tamamlanması zorunludur.

image-6.png



5.Adım: Dilekçelerde Tarih Nereye Atılır?​

Tarih gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ancak, ayın yazı ile yazılması da mümkündür. Tarihin rakamla yazılması durumunda gün, ay ve yıl arasına eğik çizgi (/) ya da nokta (.) sembolü konulur.

Dilekçelerde tarih genellikle kağıdın sağ üst köşesine atılır. Sıklıkla bu şekilde tercih edilir. Ancak dilekçe metninin bittiği satırın sonuna bir boşluk bırakılarak da yazılabilir.

image-9.png
Dilekçede Tarih Nereye Atılır?
image-10.png
Dilekçede Tarih Nereye Atılır?


6.Adım: Dilekçelerde Ad-Soyad ve İmza Nereye Yazılmalıdır?​

Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadın tamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.

image-12.png
Dilekçede İmza ve İsim

7.Adım: Dilekçelerde Adres Nasıl ve Nereye Yazılır?​

Dilekçelerde, verilecek cevapların ilgilisine ulaştırılabilmesi için dilekçe sahibinin tam adresi, metindeki satırların hizasından başlamak üzere sol alta yazılır. Adres yazımında mahalle için (Mah.), sokak için(Sok.), numara için(Nu. , No.), apartman(Apt.), telefon(tel.)şeklinde kısaltma yapılabilir.

Adresle birlikte telefon numarası ve gerekli görüldüğü takdirde T.C. kimlik numarası gibi bilgiler de eklenebilir.

image-14.png
Dilekçede Adres Nereye Yazılır?


Yukarıdaki adımlar takip edildiğinde resmi ve kurallara uygun bir dilekçeyi hazırlayabilirsiniz. Son olarak eğer dilekçe talebinde bulunan kişinin sunacağı ek belge varsa bu durumu
adres satırının altında “Ek:” şeklinde belirtir.